Entitats animalistes denuncien que el DARP no hagi evitat la venda d’unes eugues desateses

19/11/2019 - 16:21h

Anuncien que no col·laboraran més amb l’administració en la gestió d’èquids mentre no s’unifiquin els criteris d’actuació al Departament

Les entitats de protecció animal i refugis FAADA, ADE, Equirrescate, Projecte Miranda i ARRE han denunciat que la mala gestió del Departament d’Agricultura, Ramaderia i Pesca han impedit comissar una eugassada que estava desatesa i en condicions de malnutrició i maltractament. Al juliol es va trobar l’explotació ramadera a Santa Oliva (Baix Penedès) però no estava registrada i alguns dels cavalls estaven desnodrits i sense atenció veterinària.

A l’octubre la Direcció General de Ramaderia va decidir comissar les eugues i portar-les a un refugi però dos dies abans de comís, el DARP va permetre a la propietària legalitzar la situació. Divendres passat els cavalls van ser venuts a tercers sense que se’n conegui el destí.Quan es va detectar l’eugassada, el juliol passat, alguns cavalls mostraven símptomes de maltractament, estaven desnodrits i no havien tingut atenció veterinària ni de podòleg. Una de les eugues estava molt greu. Agricultura la va comissar el 4 d’octubre. Patia molt dolor per lesions i els serveis veterinaris que la van assistir, la Clínica Equina Eguisof, van haver d”eutanasiar-la’ al cap d’uns dies.

Una segona euga, amb el seu poltre, també en estat de desnutrició, es van comissar el 16 d’octubre i es van traslladar al refugi Las Ilusiones. En aquell moment el Departament va decidir decomissar tota l’eugassada perquè les condicions no deixaven d’empitjorar perquè el menjar era insuficient i de mala qualitat – segons informa la proposta de resolució que encara no és definitiva-.

En aquest temps la Direcció General de Ramaderia i les entitats i refugis de protecció dels èquids han estat preparant aquest comís. “S’han esmerçat molts esforços, moltes hores dedicades a preparar les instal·lacions per rebre els animals, a gestionar els transportistes, col·laboradors i voluntaris per anar a recollir els cavalls, i a coordinar tot el procés”, han recordat en un comunicat les entitats animalistes.

Però dos dies abans del comís i amb tot preparat per al trasllat, els serveis territorials d’Agricultura de Tarragona van donar una altra oportunitat a la propietària per legalitzar-ho tot. Divendres passat però es va vendre els animals a tercers i es desconeix on han anat a parar.

FAADA agreix a la direcció general “tots els esforços esmerçats en aquest cas i la decisió de pagar les primeres despeses del comís” però “lamenta la manca de coordinació entre els diferents departaments de la mateixa administració, així com, un cop més, la manca de criteris unificats”. Els animalistes recorden que “són molts els animals que acaben morint per manca d’actuacions ràpides, concretes i coordinades”.

El cas ha provocat que les entitats i refugis hagin decidit “no seguir col·laborant amb l’administració en la gestió d’èquids fins que no hi hagi un canvi definitiu que comenci a evitar que es repeteixin aquest tipus d’actuacions”.

També et pot interessar

Comentaris