Més jornades sobre patrimoni organitzades per ERC Vilafranca

Un moment de la jornada de dissabte
12/11/2019 - 10:27h

El partit vol posar en valor el barri del Molí d’en Rovira i, al mateix temps, fer més difusió de la seva història

Vilafranca va esdevenir el segon nucli comercialitzador de vins de Catalunya amb 35 magatzemistes i exportadors de vi als anys 30-40, després de Barcelona. Magatzems i naus que estaven situades, en la seva major part, al carrer Comerç i al Barri del Molí d’en Rovira. Un passat que no és massa conegut pels habitants de Vilafranca i que l’historiador Raimon Soler va explicar en una ponència sobre la història del vi i la seva relació amb Vilafranca organitzada per ERC i que han resumit en una nota de premsa.

Soler també va remarcar que un dels elements claus de la conformació d’aquest gran sector exportador de Vilafranca, amb mercats a Sud-Amèrica i Europa, va ser gràcies a l’arribada del ferrocarril. Un altre element molt interessant i que Soler va explicar és que, gràcies al comerç d’aiguardent i de vi, que es comercialitzava a Centre Amèrica a canvi de cotó, va facilitar el desenvolupament de la indústria tèxtil de Catalunya. Per per tant, com va concloure Soler, “la Catalunya actual, com a motor econòmic d’Espanya, no la podríem entendre sense l’aiguardent ni el vi”.

L’historiador Raimon Soler va acabar la seva intervenció repassant el patrimoni industrial que Vilafranca ha perdut, com la indústria farinera i de pastes de sopa, o la indústria botera. Va remarcar, doncs, que encara existeixen patrimonis que es poden conservar i potenciar, com les naus i magatzems del voltant del ferrocarril. De fet, Soler va concloure que “el Molí d’en Rovira és l’únic barri del vi que es manté a tot Catalunya”.

És necessari conèixer per apreciar

La historiadora i experta en patrimoni cultural Montse Julià va oferir una ponència sobre el patrimoni entès com l’herència i la memòria d’una societat. Va destacar la importància de què en aquells barris on hi ha patrimoni industrial, com el Molí d’en Rovira, es combini amb diferents usos i serveis, “no ens podem significar com a barri amb només una façana, la del carrer del Comerç”, va remarcar.

Julià també va explicar la importància d’establir nexes emocionals amb l’espai, amb el patrimoni: els testimonis de memòria oral d’un barri, les històries sobre les fàbriques que hi havia, com treballaven, com vivien, són claus. “Els valors del patrimoni cultural els establim amb allò que coneixem, reconeixem i apreciem”.

Respecte el que es podria fer per recuperar el patrimoni industrial del vi del Molí d’en Rovira, Julià va remarcar que és necessari establir línies de treball que vagin des de treballs de camp, estudis del barri, valorització territorial i urbana, participació amb la ciutadania per establir el model de ciutat, relats sobre el barri, entre d’altres.

La jornada va finalitzar amb una visita pel carrer Comerç a càrrec de l’historiador Josep Maria Feliu, que va explicar anècdotes i curiositats sobre algunes de les naus històriques d’aquest carrer de Vilafranca. L’historiador també va exposar el pes econòmic dins el conjunt de la vila que tenien algunes de les empreses establertes al Molí d’En Rovira, les quals eren propietàries de nombrosos immobles a la ciutat. També va remarcar el paper clau que va tenir l’arribada del ferrocarril a l’hora de dinamitzar la ciutat i, en concret, el barri que tot just estava naixent. Per acabar la seva intervenció, Feliu va convidar el públic a visitar l’interior d’una de les naus.

Segona jornada amb exemples concrets sobre usos i patrimoni industrial

La segona jornada serà el divendres 15 de novembre a les 18:30h i també tindrà lloc al local dels Falcons (Doctor Pasteur, 7). La jornada es titula “Repensem el Barri del Vi. Arquitectura, cultura, nous espais i participació ciutadana”.  Estarà enfocada en com s’encaixa aquest patrimoni a la ciutat i quines accions s’han dut a terme per preservar-los i dinamitzar-los amb exemples d’altres ciutats i espais com el Barri del Rec d’Igualada. En definitiva, l’objectiu serà enfocar amb mirada llarga alternatives urbanístiques respectuoses amb el patrimoni. 

Serà en format taula rodona i hi participaran Carles Garcia Hermosilla, director del Museu del Ter; David Agustín, arquitecte i Membre del Grup Territorial del COAC del Penedès-Garraf; Anna Alegret, propietària d’una nau patrimonial de Vilafranca; Roger Mula, membre de la MaCa i REC.0 d’Igualada i Jordi Carner, membre de l’Associació Amics del Rec d’Igualada. Tindrà lloc al local dels Falcons de Vilafranca, al barri del Molí d’en Rovira i haurà servei d’acollida d’infants per facilitar el màxim nombre d’assistència. 

Unes jornades per aportar idees i propostes de transformació real pel Molí d’en Rovira

Esquerra Republicana ha organitzat aquestes jornades obertes a la ciutadania sobre el patrimoni industrial del vi de Vilafranca amb l’objectiu de donar-lo a conèixer als veïns i veïnes de la ciutat i alhora, conèixer iniciatives d’altres ciutats que han apostat per preservar-lo i integrar-lo al seu creixement urbanístic. L’objectiu dels republicans és aportar idees i propostes concretes per la transformació real del barri del Molí d’en Rovira i que signifiqui un nou impuls per a la ciutat.
 
Des d’Esquerra Republicana s’ha considerat clau organitzar unes jornades participatives amb experts en història, urbanisme, arquitectura i moviments socials i culturals, per tal d’ampliar les possibilitats i potencialitats que el Barri del Vi pot tenir per Vilafranca. Barri del Vi entès com els conjunts de naus i magatzems de vi que hi ha al voltant de l’estació del tren de Vilafranca, als barris del Molí d’en Rovira i la Barceloneta, així com les cases dels pagesos que hi ha en diferents espais de Vilafranca. 

També et pot interessar

Comentaris