Sant Sadurní endureix les sancions per als propietaris de pisos buits

30/10/2019 - 21:00h

El ple aprova amb el suport de l’equip de govern les ordenances fiscals per al 2020 amb mesures per incentivar el lloguer social

Tenir un pis buit a Sant Sadurní sortirà més car a partir de l’any que ve. El ple va aprovar dimarts unes noves ordenances fiscals que graven els propietaris d’immobles desocupats. Amb les modificacions que l’equip de govern (ERC i Junts per Sant Sadurní) va tirar endavant, quan es comprovi que un pis està buit, s’aplicarà un increment del 50% de l’Impost sobre Béns Immobles (IBI). També s’apuja la taxa per fer la comprovació de la situació de l’habitatge, que passa dels 455 als 600 euros.

Tal com va explicar el regidor d’Hisenda, Carles del Amor –que dimarts es va estrenar en la defensa dels impostos i preus públics municipals– aquesta mesura té com a objectiu principal incentivar els propietaris de cases buides perquè les posin a lloguer i evitar així que estiguin desocupades i s’obri la possibilitat d’una ocupació il·legal.

A més d’endurir les sancions contra els tenidors d’immobles sense ús, el govern també ha previst en les ordenances del pròxim exercici beneficis fiscals per als qui decideixin posar un pis o casa a la borsa de lloguer municipal. Els que ho facin tindran un descompte del 50% de l’IBI.

També en aquesta taxa s’ha introduït una modificació que va encaminada a millorar l’eficiència dels edificis de la vila. Així, les persones que decideixin instaŀlar plaques fotovoltaiques a les seves llars passaran de tenir una bonificació de l’IBI del 20 al 50%.

També en el sentit d’aconseguir una millor sostenibilitat ambiental, es bonificarà el 90% de l’Impost sobre Construccions, Instal·lacions i Obres a les persones que instal·lin plaques en noves construccions, i als que habilitin als nous edificis punts de recàrrega per a vehicles elèctrics. “Algú que es plantegi fer un edifici nou ja no té excusa per aplicar aquest tipus de mesures”, va apuntar Del Amor.

Pel que fa als impostos que afecten tota la ciutadania, l’IBI i la taxa d’escombraries s’han augmentat un 0,6%, agafant com a referència l’índex català del mes d’agost. La modificació incrementarà en 0,40 euros un IBI de 300 euros, que és el que paga la major part de la ciutadania, per exemple.

L’equip de govern també ha introduït modificacions en la taxa d’ocupació de la via pública per incentivar els comerços a què s’adaptin com més aviat millor al nou reglament per a les terrasses al carrer que entrarà en funcionament el setembre del 2021. Així, els que apliquin la nova normativa abans del pròxim més de juny, es podran bonificar fins al 99% de l’impost, una xifra que anirà baixant gradualment cada sis mesos fins a arribar a la data en què la nova llei entri en vigor.

Els canvis sobre l’IBI, la brossa, l’impost de construccions o el d’ocupació de la via pública son només alguns dels 19 que incorporen les ordenances i preus públics per a l’any que ve, inclosos dins una proposta que només va rebre el suport de l’equip de govern. Malgrat que tots els grups de l’oposició van lloar la bona comunicació que hi ha hagut amb el regidor d’Hisenda, també van mostrar unanimitat a criticar el poc temps que hi ha hagut per treballar el projecte presentat per Del Amor.

Carles Jiménez, portaveu del PP, va destacar la bona acollida que han tingut les propostes dels populars en la redacció de les ordenances, tot i que va lamentar que el govern no hagi estat “més valent” en algunes qüestions. Va votar abstenció al punt.

El portaveu dels Comuns, Rafa Berlanga, va vincular el seu vot contrari a les ordenances al fet que no s’hagi inclòs la tarifació social, una mesura que els ecologistes reclamen des que van entrar a l’Ajuntament el 2016.

La CUP també va fer referència a la progressivitat fiscal per no donar suport a la proposta del govern. Jordi Pujol va demanar que la qüestió es tingui en compte de cara al pròxim exercici i va apuntar que podria ser positiu per aconseguir més ingressos per a l’Ajuntament.

Finalment, els socialistes, amb Susanna Mérida al capdavant, van optar per abstenir-se criticant el poc temps que se’ls ha donat per estudiar la proposta. Tot i això, Mérida va lloar la tasca feta en algunes modificacions i va demanar que es doni més informació al ciutadà de les bonificacions que hi ha en alguns impostos.

Rebuig a la violència policial
Abans d’aprovar les ordenances i els preus públics per al 2020, el ple va aprovar una moció que condemna la brutalitat policial dels últims dies i demana la llibertat dels presos polítics. El text va tirar endavant amb els vots favorables d’ERC, Junts per Sant Sadurní i la CUP, mentre que el PSC i el PP no van votar. Demana, entre d’altres, la dimissió del ministre Marlaska i la delegada del Govern central, Teresa Cunillera.

També et pot interessar

Comentaris