Acord a Sant Sadurní per fomentar la paritat en esdeveniments municipals

El ple va comptar amb l’absència de la regidora del PSC Erica Ruiz. FOTO: Ajuntament
25/09/2019 - 15:27h

La CUP rep total suport al ple per una moció que proposa que homes i dones tinguin igual presència en les activitats que s’organitzen a la vila

Aquest dimarts es va reprendre el calendari de sessions de l’Ajuntament de Sant Sadurní després de la pausa de l’agost, amb un ràpid ple ordinari de setembre que es va resoldre en poc més d’una hora. La sessió de setembre va arrencar amb una declaració institucional d’emergència climàtica, i amb la validació del cens a 1 de gener de 2019, que és de 12.887 habitants.

En l’apartat de mocions, el consistori va aprovar per unanimitat una document en defensa de la pagesia i per reclamar un preu just del raïm per a l’elaboració de vi i cava, qüestió que en les darreres setmanes ha denunciat el sector vitivinícola i que està comptant amb el suport de les administracions locals i comarcals.

Tots els grups també van donar suport a una moció de la CUP per garantir la presència paritària en els esdeveniments que organitza l’Ajuntament, en especial aquells de major difusió, com les Fires i Festes, que va ser assenyalat per la formació cupaire com a principal exemple del desequilibri pel que fa a la presència i participació d’artistes dones i homes.

Des del govern i en especial la regidora de Cultura, Marta Castellví, va acceptar el compromís d’impulsar polítiques en aquest mandat, però va replicar recordant la participació femenina que sí és paritària en d’altres esdeveniments culturals i festius, així com la presència femenina en d’altres tasques de les Fires més enllà dels artistes que pugen als escenaris.

El ple va ajornar una moció de Sant Sadurní En Comú per a l’elaboració d’un cens animals i la creació d’un banc d’ADN, una proposta que vol trobar solució a la problemàtica dels excrements d’animals domèstics que habitualment es troben a la via pública.

Es va acordar debatre-ho més endavant per tal de treballar en un document més consensuat. També a l’inici de la sessió es va ajornar la declaració institucional de rebuig al pagament dels deutes de les famílies a Endesa i l’amenaça de l’empresa a impulsar talls en el subministrament si no s’eixuguen els rebuts pendents.

Precs i preguntes

A l’apartat de precs i preguntes, la CUP va consultar pels criteris que adoptaria el nou regidor de Promoció Turística en relació a la cessió i gestió d’usos de les instal·lacions de la Fassina de Can Guineu. També va recuperar la proposta d’ impulsar un viver de celleristes , arran de la visita de l’Ajuntament de Vilafranca al projecte que hi ha a la Conca de Barberà. I va demanar a l’Ajuntament una política activa per combatre els rumors i posicionaments amb tics xenòfobs que darrerament s’han detectat al municipi.

Des del PSC, es va recordar el prec formulat fa alguns mesos per millorar i netejar espais públics i façanes amb grafitis i altres elements que embruten la via pública. Es va incidir també en l’acord aprovat pel ple per dur a terme una millora integral al Parc de la Rambla, espai en què també van assenyalar la necessitat de ser sensibles amb el descans dels veïns, apuntant la intensa agenda de concerts i activitats a la nit que es van programar a les darreres Fires i Festes.

El grup socialista va demanar també una millora al ferm de carrers com el César Martinell o el Pompeu Fabra, la reparació de la il·luminació a la rotonda situada davant la comissaria dels Mossos d’Esquadra; informació sobre la decisió de Mercadona de tornar a obrir el centre logístic de Sant Sadurní, i la participació de Sant Sadurní a les Marxes liles per la dignitat que s’estan organitzant.

El govern va donar resposta a diverses de les qüestions, informant al plenari, entre d’altres, que Mercadona havia traslladat fa un temps l’Ajuntament la seva intenció de reprendre l’activitat, que vol obrir la possibilitat que treballadors tornin al centre logístic de la vila, i també que no preveu recuperar el servei d’escola bressol.

També es va explicar que s’està a punt d’aprovar un pressupost per a contractar un servei especialitzat de neteja de grafitis i que és una prioritat del govern posar ordre i condicionar els espais de la via pública, com al Parc de la Rambla, que presenta zones força degradades. També va apuntar la voluntat d’ iniciar una nova campanya de reasfaltat de carrers.

Es va explicar també que es revisaran els criteris per a la cessió dels espais de La Fassina i es va assumir també la necessitat de prendre mesures des de l’Ajuntament, amb accions transversals per combatre certs comentaris racistes.

També et pot interessar

Comentaris