Polèmica a Santa Fe pel deute de l’ajuntament

Jordi Bosch, actual alcalde de Santa Fe del Penedès
19/07/2019 - 09:34h

L’actual alcalde acusa l’anterior de deixar un endeutament del 100% del pressupost i des de l’exgovern s’afirma que quan ell era batlle feia el mateix

L’actual alcalde de Santa Fe, Jordi Bosch, de Junts per Santa Fe, ha denunciat públicament que l’anterior equip de govern, presidit per l’exalcalde Jordi Rius (Alternativa Independent per Santa Fe), ha deixat un endeutament al municipi del 100% del pressupost, amb un deute que ascendeix pràcticament a 500.000 euros, tal com corrobora un informe fet per l’interventor. Cal recordar que Junts per Santa Fe governa amb 4 regidors arran d’un sorteig fet als jutjats després de les eleccions, ja que Junts i Alternativa van empatar en nombre de vots.

Bosch assegura que ja fa temps que el seu grup denunciava “que s’estirava més el braç que la màniga “i diu que serà la Diputació de Barcelona la que els haurà d’ajudar “a sortir del pou pagant factures o refinançant crèdits, cosa que passa a molts pobles petits, però creiem que a Santa Fe es podria haver evitat”.

L’alcalde diu que l’anterior govern “comptava a rebre diners per diferents conceptes, però encara no els hem cobrat i s’han utilitzat diners rebuts per a altres conceptes per pagar factures”.

Bosch explica, per exemple, que els proveïdors de l’Ajuntament tarden més de sis mesos a cobrar i que n’hi ha un al qual se li deu 100.000 euros i que ja ha avançat que potser prendrà mesures legals per poder cobrar. A més, Bosch diu que ara, amb el nou govern, l’únic polític a sou és ell (i no dues persones, com abans).

Pel que fa a les mesures que durà a terme per eixugar el deute, Bosch apunta que estan fent “petites coses, però que per un municipi tan petit ens aniran donant aire”, com ara estalviar 8.000 euros en sous dels polítics, no contractar cap brigada extraordinària de neteja (3.000 euros d’estalvi) o no contractar els dos o tres joves que fins ara hi havia els mesos d’estiu per reforçar la brigada (3.000 euros més).

Pel que fa a exemples del que feia l’anterior govern per gastar de més, Bosch ho explica així: “Era una política molt populista, on tot el que feia era per treure’n rèdit polític. Qualsevol celebració tenia dinar gratuït, per exemple. I això va sumant, i més en un municipi tan petit com el nostre”.
Bosch diu que s’hauran de repensar la Fira de la Via Augusta, que si bé és necessària “no pot ser que ens costi 20.000 euros, 8.000 euros més del que està pressupostada”. L’alcalde comenta, doncs, que Rius “venia una imatge de butxaca rica que no tenim”.

L’actual govern va explicar dimecres al vespre aquesta situació als veïns els quals, segons Bosch, “n’hi ha que se sorprenen i d’altres que no els agrada que retallem en segons què, però almenys agraeixen la transparència perquè en 8 anys no han sabut res dels comptes municipals”.

Bosch reconeix que els actuals regidors que no formaven part de l’anterior govern no tenen cap tipus de responsabilitat al respecte i apunta que ara hi ha voluntat d’entesa entre els dos partits per parlar de tots els temes de manera oberta per arribar a consensos a benefici del poble.

Resposta d’Alternativa
Des d’Alternativa per Santa Fe han enviat un comunicat que reproduïm literalment: “Ens alegrem que l’actual alcalde hagi après quelcom sobre finances durant els vuit anys que ha estat a l’oposició, ja que l’any 2011, quan ell era alcalde, negava que la pòlissa de crèdit disposada de 71.601€ fos deute; en canvi, ara sí diu que és deute la pòlissa de 30.000€ demanada per l’antic govern d’Alternativa. També veu que els préstecs a llarg termini amb la Diputació que sumaven un total de 185.000 euros l’any 2011 no eren deute; i, en canvi, aquest 2019 sí que puntualitza que els 148.000€ de préstec de la Diputació ho són. En què quedem? I així podríem continuar amb el deute amb la Mancomunitat, etc. L’actual deute de l’Ajuntament de Santa Fe és de 477.000 euros.

L’any 2011, quan Jordi Bosch va perdre l’alcaldia, era de 574.000 euros. Per tant, cal remarcar que durant els vuit anys de govern d’Alternativa s’ha rebaixat el deute un 17% i s’ha dut a terme un 34% més d’inversió. A aquestes xifres encara s’hi ha de sumar l’ingrés de 100.000 euros que assumirà l’Ajuntament pel polígon industrial que es realitzarà gràcies a la gestió del govern d’Alternativa en els darrers anys. Per tant, el deute es rebaixarà un 19% més en els propers mesos.

Cal remarcar que tot i rebaixar el deute del 2011, 34 persones del municipi han estat contractades per a diferents feines durant els últims 8 anys, sobretot gent jove. Amb aquestes xifres a davant, només demanem una mica d’humilitat i que no s’utilitzi el tema econòmic per retallar serveis ni per crear crispació entre les veïnes i veïns del municipi. Només cal una mica de voluntat i bona gestió econòmica”.

Comentaris