Sant Sadurní estudia instaŀlar càmeres a la deixalleria municipal

El nou mur que s’ha construit a l’entrada de la deixalleria per tancar el recinte.
19/07/2019 - 09:20h

L’Ajuntament ha construït un mur a l’entrada de l’equipament per tancar el recinte i evitar el mal ús que alguns veïns fan de l’àrea d’emergència

Sant Sadurní està estudiant fórmules per millorar la imatge de la deixalleria municipal. Tot i que de portes endins aquest equipament és un dels més exemplars de la comarca, el cert és que el punt d’emergència que hi ha ubicat fora de la deixalleria genera molts problemes, sobretot pel mal ús que en fan algunes persones tant de dins com de fora del municipi.

Per evitar-ho, l’Ajuntament ha construït els darrers dies una tanca que més endavant servirà per establir un perímetre en aquesta àrea i controlar les persones que entren i surten. A més, s’està estudiant la possibilitat d’instaŀlar-hi càmeres per detectar les matrícules dels vehicles que accedeixen a aquest equipament, perquè s’ha comprovat que molts dels que l’usen són persones de fora del municipi.

“El servei és només per a les persones que paguen els impostos a Sant Sadurní, siguin particulars o bé empreses”, ha explicat Carles del Amor, nou regidor de Medi Ambient de la vila, que ha apuntat que amb aquest projecte també es vol controlar que els veïns de la vila facin un bon ús del punt d’emergència.

Aquest espai, que es va crear quan es va instaurar el Porta a Porta fa 14 anys, es converteix els caps de setmana en un veritable abocador, amb bosses i bosses de residus que s’hi acumulen. La proximitat amb la carretera que comunica Sant Sadurní amb altres poblacions, com Sant Llorenç d’Hortons o Piera, juntament amb el fet que la deixalleria es troba en un indret amagat, han convertit aquest espai en un lloc habitual dels que no fan correctament la recollida selectiva. “Quan es va crear, aquest punt es va idear com una àrea on els veïns llencessin els seus residus en dies puntuals, però hi ha moltes persones que n’abusen”, ha explicat Jordi Gual, tècnic de Medi Ambient de l’Ajuntament.

Aquest fet no s’ajusta gens a la idea que té el consistori sadurninenc per a aquest equipament, que volen convertir en un punt verd, a imatge del que ja tenen moltes ciutats catalanes. “Volem que la deixalleria sigui alguna cosa més que un lloc on la gent llença deixalles. Volem que s’hi puguin fer tallers i altres activitats més relacionades amb el medi ambient”, ha reconegut Gual.

Bona xifra de reciclatge
Les bones xifres que recull cada any la deixalleria (un 10% del 75% total de separació de residus que fa Sant Sadurní és atribuïble a aquest equipament) és el millor aval per al projecte que el govern té per a aquest espai. Aquesta setmana, precisament, l’Agència Catalana de Residus ha fet públiques les dades de reciclatge a Catalunya, i Sant Sadurní se situa com a segon municipi de més de 10.000 habitants que millor separació de residus fa. A més, la capital del cava és a anys llum de la mitjana de la comarca en percentatge de reciclatge, ja que la taxa de l’Alt Penedès està al voltant del 44%.

Segons les dades facilitades per l’Agència de Residus de Catalunya (ARC), el 2018 es van generar a la vila 4.184 tones de residus recollits de manera selectiva, que suposa una mitjana anual de 326 quilos de residus per habitant.

També et pot interessar

Comentaris