“La First Lego League ensenya als alumnes molt més que robòtica”

Els integrants dels VERC’S, amb samarreta negra, amb la resta d’alumnes de robòtica del Carme
07/06/2019 - 10:11h

El grup Verc’s de l’escola Vedruna El Carme de Sant Sadurní, finalista al premi

La robòtica s’ha convertit, els darrers anys, en una assignatura habitual en moltes escoles del Penedès. Hi ha molts centres que l’han adoptat perquè consideren que és una de les millors fórmules per estimular els infants, i que aprenguin diverses matèries tot jugant. Aquesta fal·lera per la robòtica no és només tendència a Catalunya, sinó que diversos països d’arreu del món ja fa temps que s’han sumat a aquesta moda que té com a punt de trobada la First Lego League, la competició escolar que tots els centres educatius que imparteixen robòtica volen guanyar.

Tot i que no n’han resultat vencedors, Sant Sadurní té l’únic grup penedesenc que ha aconseguit arribar a una de les finals internacionals que organitza el concurs: els VERC’s de l’Escola Vedruna El Carme. Només una vuitantena de centres d’arreu del món té el privilegi de participar-hi cada any, i el de Sant Sadurní és un dels que ha competit a Turquia per aconseguir un dels guardons que atorga el concurs.


La trajectòria dels VERC’s és una història d’èxits. Malgrat que aquesta era la primera vegada que disputaven la final internacional, l’any passat ja es van plantar a unes de les finals nacionals del concurs. “Aquella experiència ens va servir per ser aquest any a Turquia. El que vam aprendre allà ens va catapultar fins on hem arribat”, explica una de les integrants del concurs.
I és que aquest vessant pedagògic és una de les parts que més explota la First Lego League.

“Els nens que tenen la possibilitat de participar en aquesta competició s’enduen una experiència immensa a casa. La First Lego és molt més que un concurs, és un bressol de valors on els nois i noies aprenen moltes coses que els serviran en un futur”

ha apuntat Montse Vilella, responsable de l’extraescolar de robòtica del Carme.

Enguany, els VERC’s han defensat les tres finals que han disputat (la catalana, l’espanyola i la internacional) un projecte relacionat amb l’espai. Aquesta és la temàtica que la First Lego els va donar a començament del cicle, i que treballen de forma comuna tots els centres que participen en la competició. Els alumnes del Carme -el grup inclou una desena d’integrants, que se sumen a altres alumnes que també fan robòtica al centre- han presentat al certamen unes malles compressores que, a través de la pressoteràpia, permeten regular el flux sanguini a l’espai per evitar l’atròfia dels astronautes. Com que fora de la terra no hi ha gravetat, el retorn de la sang que baixa cap als peus es dificulta.


“Abans de desenvolupar el treball, els alumnes fan tota una fase prèvia de preparació dels serveis per informar-se i buscar els contactes de les persones que els poden ajudar”, ha explicat Vilella. Enguany han comptat amb la complicitat de diversos professionals de la medicina i també d’experts en aeronàutica. “La majoria de persones estan obertes a ajudar-nos”, han reconegut els integrants dels VERC’S.

Tot i que finalment el projecte no va obtenir cap premi, a la final de Turquia va rebre el reconeixement del jurat i el grup assegura que han après molt de l’experiència. “Hem vist com treballen els millors, i això ens servirà d’experiència per a l’any vinent”, asseguren. Una cosa tenen clara: ells no es rendiran.

Ara el que volen intentar és que el seu projecte tingui continuïtat. “Creiem que la nostra proposta és bona. Molta gent ens ha dit que seria molt útil tant per als astronautes, com per refer-se de lesions a les cames o per millorar la circulació de pacients que tenen problemes”, han apuntat.

També et pot interessar

Comentaris