ERC haurà de buscar un pacte si vol governar còmodament a Sant Sadurní

27/05/2019 - 11:38h

Els republicans guanyen les municipals a Sant Sadurní per primera vegada en democràcia, i sumen un regidor més que la passada legislatura.

Esquerra Republicana de Catalunya (ERC) ha guanyat les eleccions municipals a Sant Sadurní. Amb 1.838 vots (27,45%) els republicans han aconseguit una victòria històrica, la primera de la formació en democràcia. El partit liderat per Josep Maria Ribas ha sumat 5 regidors, un més que l’anterior legislatura.

Tot i haver aconseguit la majoria de vots a la capital del cava, ERC no en té prou per governar en solitari. La majoria a l’ajuntament se situa en 9 regidors, un fet que obliga els de Ribas a buscar un aliat per poder governar, i fer-ho amb comoditat.

Les dues opcions més viables són Junts per Sant Sadurní i el PSC. Els primers, que havien guanyat les municipals de forma ininterrompuda des del 1999, han baixat un regidor respecte del mandat anterior, i es queden amb 4 representants al consistori. Els 1.454 vots (21,71%) vots que han aconseguit el situen com a segona força política, però segueixen sumant amb ERC la majoria absoluta a l’ajuntament.

La suma amb el PSC

L’altra opció que té ERC per sumar al govern és el PSC. Els socialistes han pujat gairebé 300 vots respecte dels comicis del 2015, i amb 1.440 sufragis (21,50%) sumen 4 regidors, un més que l’anterior legislatura.

Malgrat que ara comença el període de negociacions, si es tenen en compte els pactes de govern que hi ha hagut a Sant Sadurní les anteriors eleccions, és viable que es reediti l’acord entre ERC i Junts per Sant Sadurní (antic PDeCAT). Josep Maria Ribas, alcalde la darrera part del mandat, s’haurà d’entendre amb Ton Amat, al capdavant del partit nacionalista.

L’acord amb els socialistes sembla més difícil – tot i que possible-, després de la fractura que es va obrir entre ERC i el PSC amb la moció de censura de fa dues legislatures, en què un pacte entre els republicans i CiU va deixar fora Susanna Mérida de l’alcaldia a meitat de mandat.

Matemàticament es poden contemplar altres pactes amb les formacions que han obtingut menys regidors, però a priori semblen improbables per la diferència d’ideologia dels partits amb menor representació municipal.

Els partits minoritaris

A banda de les tres forces majoritàries, les altres formacions que han obtingut representació són la CUP, que manté els 2 regidors de l’anterior mandat, tot i haver canviat de cap de llista. Els independentistes sumen 836 vots (12,48%). Sant Sadurní en Comú baixa de 2 regidors a 1, amb 584 vots (8,72%). I el PP també seguirà tenint representació al consistori, amb el regidor que ja tenia la passada legislatura. Ha sumat 487 vots (7,27%).

Els regidors que formaran part del nou consistori seran:  Josep Maria Ribas, Meritxell Borràs, Pere Vernet, Marta Castellví i Carles del Amor (ERC); Ton Amat, Xavier Rodriguez, Laura Salvador i Antoni Romeu (Junts per Sant Sadurní); Susanna Mérida, Pedro Campos, Cristina de la Cruz i Erica Ruiz (PSC); Arantxa Fernández i Jordi Pujol (CUP); Rafael Berlanga (Sant Sadurní En Comú) i Carles Jiménez (PP).

Resultats de les eleccions europees

A diferència del que ha passat a les municipals, Junts per Catalunya ha estat la clara vencedora a Sant Sadurní, amb 2.416 vots (36,22%). Esquerra Republicana se situa com a segona força amb 1.697 vots (25,44%), i el PSC es queda en tercera posició amb 1.279 sufragis (19,18%). Per sota d’aquests es reparteixen el 20% de vots restants, CeC Podemos (8,045), PP (4,65%), Ciutadans (3,06%), Vox (1,03%) i el PACMA (0,91%).

També et pot interessar

Comentaris