El nou bisbe de Tarragona

13/05/2019 - 20:00h

Miquel Raventós

Vilafranca

Podria començar aquest article amb les mateixes paraules que vaig escriure fa un mes, en aquesta mateixa columna, amb el títol “Retalls de premsa”. Hi deia que no m’agrada escriure apressadament; alhora expressava el meu temor que nomenessin per a l’arquebisbat de Tarragona –com deia Josep Torrens– un bisbe no català, i afegia també una referència poc amable al secretari de la CEE, que afirmava com a moralment il·legítim el nostre “dret a decidir”.

I avui he de tornar a escriure apressadament, perquè la notícia que ens va arribar dissabte passat s’ho val. Enderiats com estem aquestes setmanes entre les eleccions generals i ara les europees i municipals, fa bo de subratllar aquesta notícia. Diu Jordi Llisterri en començar l’article a Catalunya/Religió: “Bona notícia per a l’Església catalana”. I tant! I ara no he de fer res més que copiar i enganxar. Més endavant hi farem nous comentaris.

Aquesta és la notícia: “Aquest dissabte –4 de maig del 2019– la Santa Seu ha fet públic el nomenament del capellà de Girona, Joan Planellas, com a nou arquebisbe de Tarragona. Planellas és actualment degà de la Facultat de Teologia de Catalunya i substituirà l’arquebisbe Jaume Pujol que va arribar a l’edat de jubilació el passat febrer. L’entrada de Planellas a Tarragona serà el dissabte 8 de juny”.

Uns trets biogràfics: “Va néixer a Girona el 7 de novembre de 1955. Va ser ordenat diaca a l’església parroquial de Verges el 26 d’abril de 1981 i ordenat prevere a l’església parroquial de Santa Maria de Banyoles el 28 de març de 1982. Va fer els estudis al Seminari Diocesà de Girona del 1968 al 1979 i a la Universitat Pontifícia Gregoriana de Roma del 1979 al 1981 i del 2003 al 2004, on es va llicenciar i es va doctorar en Teologia Dogmàtica”

Unes primeres paraules de Mn. Joan Planellas: “Amb molta sorpresa i emoció he rebut la notícia que el Sant Pare Francesc m’ha nomenat arquebisbe metropolità de Tarragona […]
Amb una gran il·lusió, però també amb tremolor, vindré a servir l’Església de Tarragona, que entronca la nostra estimada terra amb els orígens del cristianisme, amb «la llavor apostòlica primera», com afirma el Concili Vaticà II en la seva Constitució sobre l’Església (Lumen gentium, 20)”.
Benvingut a la CET!

També et pot interessar

Comentaris