Natalia Bermúdez completa l’Orbea Monegros per visibilitzar el càncer

09/05/2019 - 17:21h

L’arbocenca completa un repte solidari amb un grup de cinc ciclistes de BTT

Natalia Bermúdez és una arbocenca de 36 anys a la qual li van diagnosticar un càncer força rar als 25 anys, concretament un linfoma de Hodgkin, un càncer hematològic poc conegut i que acostuma a afectar pacients joves, bàsicament entre els 20 i els 30 anys d’edat. Amb tot, la Natalia ha demostrat sovint que té molta constància i força de voluntat, per exemple, per encarar una dura prova esportiva havent superat la greu malaltia. Tanmateix, assegura que no està curada del tot de manera oficial perquè als pacients d’un linfoma de Hodgkin no se’ls dona d’alta mèdica mai, si bé ja fa anys que sortosament no pateix cap dels símptomes de la malaltia, com ara el cansament i dolors. “Vaig estar uns 10 mesos perquè em diagnostiquessin el càncer, perquè ningú no sabia de què em venien els símptomes, i un cop diagnosticada vaig passar un any de procés per curar-me, incloses una dotzena de sessions de quimioteràpia”, recorda ara Natalia Bermúdez. Bermúdez va parlar amb el 3d8 tot just al cap d’unes hores d’arribar del desert dels Monegros, on dissabte 27 d’abril va participar en una dura prova amb bicicleta de muntanya (BTT) com a part d’un repte de gent que ha patit un càncer i la qual vol demostrar que posteriorment es pot competir durament fent esport.

Repte per visibilitzar el càncer hematològic

Natalia Bermúdez va formar part de l’equip Retos4cáncer que estava integrat per 5 persones i que a l’Aragó van fer, precisament amb l’objectiu de donar visibilitat al càncer hematològic, els 81,7 quilòmetres de la competició de la XIX Media Maratón Orbea Monegros. Es tracta d’un recorregut que travessa el desert dels Monegros, considerat el ‘desert d’Europa’, amb sortida i final a la població de Sariñena. Amb el punt més àlgid de l’itinerari a l’Alto de Piedrafita, de 597 metres i situat al quilòmetre 43 d’un trajecte que té 815 metres de desnivell positiu acumulat (amb una cota mínima als 152 metres), la Orbea Monegros passa entre les serres de Sigena i Jubierre, al municipi de Castejón de Monegros, i també travessa l’anomenada ‘Valle de la Muerte’. A banda de l’anomenada Media Maratón, que no és ben bé la distància d’aquesta prova esportiva força coneguda, la Orbea Monegros compta amb un recorregut de 117 quilòmetres pel mateix desert aragonès. Entre les dues modalitats, dissabte hi van prendre part unes 8.000 persones, aproximadament un 12% de les quals eren dones i que es van inscriure tot just en un parell d’hores. L’organització compta amb un miler de persones.
Quant a Retos4cáncer és un equip format, a més de la mateixa jove arbocenca, per una parella de Rubí (Vallès Occidental) formada per una expacient de mieloma múltiple finalment operada d’un melanoma facial i la seva parella policia i amant dels esports de risc; un murcià de 44 anys que va patir un linfoma No Hodgkin Folicular i un madrileny que acostuma a participar en aventures i iniciatives solidàries.
Iniciativa creada el 2017
Natalia Bermúdez ha explicat que ‘Retos4cáncer’ és una iniciativa que, a través de la Fundación Más Que Ideas, va néixer l’any 2017 per donar visibilitat al càncer hematològic, que afecta la sang, la medul·la òssia i els òrgans linfoides. Es tracta del cinquè càncer més freqüent i la segona causa de mort per tumors malignes. Segons la Societat Espanyola d’Hematologia i Hemoteràpia, els linfomes, les leucèmies i els mielomes múltiples són els càncers hematològics més freqüents, amb una incidència anual estimada al conjunt de l’Estat de 7.000, 5.000 i 2.000 casos, respectivament.
Bermúdez ha comentat que ‘Retos4cáncer’ va ser creat per un alpinista que va patir un càncer i per gent que coneixia i que, havent patit també un càncer, els va animar a fer esport amb un objectiu solidari de fons. La participació a la Orbea Monegros ha estat el segon repte d’aquesta proposta per visibilitzar el càncer i val a dir que Natalia Bermúndez va participar en el primer, l’any passat, com a acompanyant de l’equip. Amb tot, ara recorda que “aleshores ja vaig decidir que el 2019 seria el meu any, volia superar-me a mi mateixa física i mentalment i volia demostrar al meu entorn que es pot realitzar un repte esportiu com aquest després d’haver tingut càncer”.

Repte superat

Finalment, Natalia Bermúdez i el seu equip va superar el repte de dissabte amb escreix. En aquest sentit, ha comentat al 3d8 que van començar a pedalar a les 13.30h i que van estar sobre la bicicleta unes sis hores i mitja, amb punxada inclosa a la bicicleta de la jove arbocenca. “Va ser una prova molt dura, sobretot per mi, perquè només fa un any que tinc bicicleta i no vaig començar a entrenar entre dos i tres cops per setmana fins el desembre. A més, aquest any vam tenir molt de vent en contra, sobretot a partir del quilòmetre 45 i fins el 70, que desmoralitzava i et provocava el temut mur a la ment”, ha explicat Bermúdez.
La mateixa ciclista solidària ha conclòs que “volíem fer aquest repte perquè la gent que ha patit un càncer vegi que després de superar la malaltia es pot fer una vida el més normal possible i afrontar un projecte esportiu tant dur com la Orbea Monegros. Un dels companys de l’equip havia tingut un mal a l’esquena, li van arribar a prohibir de fer esport i dissabte va arribar a meta.

També et pot interessar

Comentaris