Tinc el cor trencat

25/10/2017 - 08:23h

Àngel Calvo

utopiapersonal.com

Aquests dies se m’ha trencat el cor veient la brutalitat obrint-se pas sense miraments entre una multitud pacífica. Per molt que s’invoqui la llei, la brutalitat sempre és contrària a la justícia i alimenta els pitjors instints de les persones que l’exerceixen. Tanmateix, aquesta mateixa brutalitat acaba alimentant precisament tot allò que vol reprimir. Fa que la gent es reafirmi en les seves conviccions, augmenti la seva dignitat personal i la fermesa col·lectiva.

També se’m trenca el cor quan sento que es titlla de traïdors a la terra, i fins i tot de feixistes, persones profundament demòcrates i d’una gran dignitat i coherència demostrada al llarg de tota la seva vida, pel fet de tenir un punt de vista diferent. Sí, també se’m trenca el cor quan una societat arriba al punt ‘estàs amb mi o contra mi’.

El cor se m’ha trencat moltes vegades. Se’m va trencar vei-ent el desallotjament de Plaça Catalunya en el 15-M, i cada vegada que he vist les imatges de violència exercida per desnonar persones que perdien la seva llar, atrapades legalment per una llei il·legítima.

Se’m trenca el cor quan veig la violència exercida en les nostres “protectores fronteres democràtiques” de punta a punta d’Europa, des de Ceuta i Melilla fins a Grècia. Fronteres físiques, totes elles fruit de les nostres pròpies fronteres mentals.

Tinc el cor fet un trencadís. Cada vegada que se’m trenca haig d’ajuntar-ne les peces, si no no podria viure. Cadascú cus com pot les seves ferides i ho fem de maneres molt diferents.

Al Japó hi ha una tradició artística, el Kintsukuroi, que consisteix a unir les fractures de la ceràmica amb una barreja de resina i or o plata, de manera que no dissimula el que ha passat sinó que ho ressalta, però d’una manera bella, utilitzant els materials més nobles. Converteixen així l’objecte trencat, en un nou objecte encara més valuós, que mostra el seu procés de transformació, la seva història.

Tinc el cor trencat, i sé que se’m tornarà a trencar moltes vegades.

Com sempre, miraré de mantenir la calma i tornar a refer el meu propi trencadís amb els materials més nobles que trobi.

També et pot interessar

Comentaris