Un pacte incòmode

alt
13/08/2010 - 10:17h

 En algunes ocasions, les decisions salomòniques esdevenen la pitjor elecció. Amb la intenció d’intentar acontentar tothom s’ha acabat aconseguint la situació inversa: ningú n’ha resultat satisfet.
L’any passat, el Vendrell es va erigir com un dels municipis que més intensament estava lluitant contra la venda dels top-manta. Van perseguir-los amb estratègies de pel·lícula, els van incautar els productes, van aprovar mocions per multar els compradors i, fins i tot, van realitzar batudes nocturnes dignes de Hollywod. Però bé, tot i l’intens treball de la policia local, sembla que el problema no es va resoldre. Aquest estiu, com si no hagués passat res, els top-manta van tornar aparèixer a les costes vendrellenques. Si bé és cert que no eren tan nombrosos com els estius anteriors, la presència dels venedors ambulants era força notòria.
Canvi de rumb
Per aquest motiu, des de l’Ajuntament del Vendrell es va seguir una estratègia diferent. Com que la repressió policial no resultava eficaç, van optar per l’acord. Si no els pots guanyar uneix-te a ells, diu la dita. Doncs dit i fet: l’alcalde del Vendrell va arribar a un pacte amb els venedors per desplaçar-los de la primera línia de mar –allà on molestaven més- i pèrque s’instal·lessin a la plaça de la Lluna, una zona una mica menys concorreguda que la del passeig marítim.

Vista l’efectivitat de l’acord –els top-manta ja no envaïen el passeig com els anys anteriors- els responsables polítics de Calafell van seguir la iniciativa i també van arribar a un pacte amb els venedors il·legals. A canvi de no ocupar la zona més concorreguda del passeig, s’han instal·lat a la plaça del Mil·lenari.

Polèmica
La polèmica va sorgir quan, des de l’agrupació socialista del Vendrell, es va denunciar “l’actitud esquizofrènica” del govern del Vendrell. Aquests explicaven que l’alcalde havia arribat a un acord amb els top-manta i que aquesta nova actitud dissentia molt de les dures actuacions policials de l’estiu passat. Jané, però, es va defensar de les crítiques negant que existís el problema i va recordar a l’oposició socialista que els ajuntaments no tenen competència sobre els productes –que hauria de ser matèria de la Generalitat- però sí que en disposa sobre els espais de venda, just la situació que estaven intentant regularitzar. La polèmica, però, no s’ha quedat en l’esfera política sinó que els comerciants també hi han dit la seva. Des del Centre d’Iniciatives i Turisme del Vendrell (CIT) es va denunciar el pacte titllant-lo d’error. També van explicar que podria provocar un efecte crida ja que la resta de top-manta, assabentats de la regularització encoberta, s’hi podrien ubicar. Qui ha estat més contundent, però, ha estat Miguel Ángel Fraile, secretari general de la Confederació de Comerç de Catalunya, qui considera que aquesta venda suposa una competència deslleial i que en aquests pactes dels ajuntaments del Vendrell i Calafell per delimitar zones per als manters pot haver-hi prevaricació.

Vista grossa
Qui sorprenentment ha valorat com a “raonable” la mesura ha estat Joan Saura, el conseller responsable de la policia, qui ha dit que, tot i que continuarà perseguint els venedors il·legals, considera que aquesta pot ajudar a crear espais per evitar conflictes.

També et pot interessar

Comentaris