Més de 5.000 pagesos es manifesten a Barcelona contra la “indiferència” del govern a la crisi del sector

22/02/2010 - 11:43h


Unió de Pagesos de Catalunya va aplegar dissabte més de 5.000 pagesos i pageses a Barcelona per reclamar mesures urgents al Govern català i central per fer front a una de les “majors crisis” del sector agrari. Durant els parlaments, davant el Palau de la Generalitat, el sindicat va demanar al Govern que “prengui nota” i abandoni l’actual “indiferència i abandonisme” envers la situació del sector. El sindicat ha anunciat que continuarà les mobilitzacions.
La manifestació, que comptava amb el suport d’altres organitzacions, va sortir a quarts de 12 del migdia del Portal de l’Àngel de Barcelona i va transcórrer per Via Laietana, fins a la Plaça de Sant Jaume. La marxa va estar acompanyada per una dotzena de tractors que van creuar la Via Laietana de Barcelona, així com per grups de grallers i de diables. Un cop davant el Palau de la Generalitat, durant els parlaments, el coordinador nacional del sindicat Joan Caball va denunciar que el departament d’Agricultura, en mans de Joaquim Llena, practica una política “d’abandonisme” -fins i tot en aquest moment difícil de greu crisi del sector- i “no posa les eines” per complir el mandat constitucional i estatutari de modernització del sector agrari. També va denunciar la “inacció” de la resta d’autoritats catalanes del Govern en matèria de competència, de consum i de comerç davant els abusos de la gran distribució.
També hi va haver crítiques en aquest sentit a la gestió de la ministra Espinosa i per la línia desencertada del Govern central en el debat de la futura reforma de la Política Agrària Comuna i la gestió dels recursos europeus. Joan Caball va recordar que el sindicat vol una PAC que garanteixi un nivell de vida “equitatiu” a la població agrària i asseguri al consumidor subministres “2a preus raonables”. Per Unió de Pagesos, han intervingut davant el Palau de la Generalitat, els membres de la Comissió Permanent del sindicat, Josep Cabré i Salomó Torres; així com el coordinador de la Unió confederal, José Manuel de las Heras.
La mobilització, amb el lema ‘Preus justos al camp i a la ciutat. Prou d’indiferència del Govern!’, precedeix la celebració d’un debat monogràfic al Parlament de Catalunya sobre la situació del sector, tal i com el sindicat va demanar a les forces polítiques catalanes. Pel que fa a la magnitud de la manifestació, no se’n registra cap de similar del sector agrari a Barcelona des de l’any 2000 pel que fa a l’assistència de pagesos i pageses de tots els sectors agrícoles ramaders i forestalistes i de totes les comarques de Catalunya.

També et pot interessar

Comentaris