Olèrdola arrenda gratuïtament terrenys a la Muntanyeta per a que s’hi planti una vinya experimental

09/02/2010 - 18:15h

L’Ajuntament d’Olèrdola i el Grup d’Explotacions Vitícoles del Penedès ha signat de manera formal un conveni de col·laboració on s’estableix  l’arrendament gratuït de gairebé 9.000 metres quadrats de la finca municipal de la Muntanyeta a favor d’aquest grup, depenent del departament d’agricultura, per a que s’hi plantin vinyes per a l’ús experimental de viticultors.
Segons es recull en l’acord, la finca es destinarà a l’experimentació divulgativa en el conreu de la vinya, utilitzant material vegetal millorat, mecanització integral i aplicació de tècniques innovadores per la millora de la qualitat i la reducció de costos. Finalitats que ja es persegueixen en la vinya experimental que el grup ha vingut conreant en un altre terreny al municipi, en una parcel•la també de l’Ajuntament situada al polígon de Sant Pere Molanta. Segons consta en l’acord, amb motiu de la propera ampliació del polígon, el Grup ha de cessar la seva labor en aquells terrenys i plantar la seva vinya experimental en un altre indret.
Josep Lluís Vallès, membre del Grup d’Explotacions Vitícoles, agraïa el suport que oferia l’Ajuntament d’Olèrdola i detallava que a La Muntanyeta preveuen plantar la varietat de souvignon blanc, deixant el chardonnay que fins ara havien conreat a la vinya experimental de Sant Pere Molanta.

Després de 10 anys conreant la vinya experimental plantada en terrenys també cedits per l’Ajuntament d’Olèrdola, el grup fa una valoració del tot satisfactòria pels resultats obtinguts en àmbits com la poda o la reducció de productes fitosanitaris.
Segons explicava Vallès, continuar disposant d’una vinya experimental només es pot fer gràcies al suport de l’administració, en aquest cas l’Ajuntament d’Olèrdola, perquè els terrenys dels viticultors estan subjectes al rendiment econòmic i no poden exposar-se a experiments que poden acabar sent beneficiosos per al conjunt de pagesos però no sempre garanteixen productivitat.
L’alcalde, Josep Tort, destaca la importància de continuar amb aquest treball de millora de la vinya i recordava també que l’arrendament d’aquests terrenys, situats en el Fondo de les Moreres, pot ser una manera de reintroduir en conreu agrícola a la Muntanyeta, tal i com es planteja com a objectiu el pla d’usos de la finca municipal.

El grup preveu fer la plantació de la vinya entre finals de març o principis d’abril per a obtenir així la primera collita l’any 2012.L’arrendament es pacta per un termini de dotze anys comptadors des de l’entrada en producció de la vinya i un termini màxim total de quinze anys. L’Ajuntament recorda que l’operació té una singularitat evident, derivada de les característiques pròpies de la finalitat que es persegueix. No es busca una rendibilitat directa de l’explotació, no té ànim de lucre i sí té un propòsit investigador.

També et pot interessar

Comentaris