L’Ajuntament de Calafell aprova inicialment el nou POUM, que fixa el creixement urbanístic fins a l’any 2023

alt
10/10/2009 - 21:54h

L’Ajuntament de Calafell ha aprovat inicialment el nou Pla d’Ordenació Urbanístic Municipal (POUM), un full de ruta fins a l’any 2023 que planteja un canvi radical en el model de creixement del municipi. Una nova filosofia que vol deixar enrera el creixement atropellat dels darrers 20 anys per encentar una època de transformació ordenada i sostenible.
alt“Els nostres fills i sobretot els nostres nets podran dir que, amb aquest nou pla general, hi ha hagut un abans i un desprès a Calafell”, ha dit l’alcalde, Jordi Sánchez.
L’aprovació inicial del POUM ha aconseguit un ampli consens polític i ciutadà. Dues terceres parts del ple municipal (PSC, ADMC, ERC i PP) hi han donat suport, i només CiU ha volgut restar al marge, votant en contra. Però és més, s’ha conseguit reflectir l’opinió dels sectors veïnals, econòmics i culturals, gràcies a la tasca del Consell Assessor Urbanístic, on hi ha representada la societat civil.
Ara s’obre, a més, un període d’al·legacions, durant el qual s’intensificaran les accions d’informació i participació, amb la voluntat que “aquest pla general sigui el de tothom” i d’aconseguir que “els que avui han votat en contra s’acabin sumant al consens de la gran majoria”, segons l’alcalde.
El nou POUM aprovat inicialment no talla el creixement econòmic de Calafell, ja que “aquest municipi necessita continuar generant riquesa i llocs de treball”, però li posa “un sostre raonable, un sostre que puguem assumir i mantenir, de forma que no ens torni a passar mai més que l’augment demogràfic vagi per davant dels serveis i els equipaments”, ha explicat el tinent d’alcalde de Territori, Ramon Ferré.
En aquest sentit, el nou pla general és generós en les seves previsions i planteja el doble dels equipaments que serien necessaris per a la població estimada de l’any 2023. D’aquí a allà, el POUM calcula que es passarà de 24.000 habitants empadronats a una forquilla d’entre 33.000 i 42.000, en bona part per la transformació de segona residència en primera residència. “És el creixement demogràfic que tenim i que tindrem per la nostra ‘metropolinització’ i el que fem és assumir-ho amb realisme i previsió”, ha afegit Ferré.
El regidor també ha manifestat que “no en va un dels objectius principals del nou POUM és avançar cap a una ciutat de primera residència, per superar un model municipi turístic d’estiueig, dispers, poc cohesionat i insostenible”. Les xifres són clares: actualment, només el 37% dels habitatges del municipi són de primera residència; l’objectiu del POUM és aconseguir entre el 52 i el 58%.
El model de Calafell que proposa el POUM és el d’una ciutat compacta, cohesionada socialment, dotada de tots els serveis i sostenible econòmicament i ambiental. També planteja com a valors principals la diversificació de l’economia local, la protecció del paisatge i la posada en valor del patrimoni històric i monumental.
El nou pla preveu 7.420 nous habitatges, dels quals 3.521 provenen del pla general encara vigent.
Més de la meitat dels nous habitatges seran protegits. “Tanmateix, el sòl urbanitzable es redueix a la meitat, gràcies al fet de concentrar els nous creixements en zones més denses i compactes, on hi haurà vida i activitat econòmica i que no tan sols estaran més cohesionades des de tots els punts de vista, sinó que també seran més fàcils i barates de mantenir que la ciutat dispersa que ara tenim”, ha dit Ferré. Una vida i una cohesió que ha d’arribar a tots els barris i també a totes les urbanitzacions, facilitant l’obertura de comerços de proximitat i creant equipaments cívics i culturals on no n’hi ha.
La diversificació de l’economia és un altre dels inputs destacats del nou POUM. Per deixar enrera una economia basada principalmetn en la construcció, el nou pla general aposta per obrir el municipi a noves activitats i, a la vegada, reforça la indústria hotelera, amb mesures que “despenalitzen” la construcció d’hotels, com passava fins ara, segons l’ajuntament calafellenc.

També et pot interessar

Comentaris